Βιογραφία

Αναγνωστάκης Πέτρος

Ο ερωτικός λαϊκός τραγουδιστής της δεκαετίας του ΄60 Πέτρος Αναγνωστάκης, γεννήθηκε το 1933 στα Ταμπούρια του Πειραιά αλλά η καταγωγή του ήταν από τη Μάνη. Δούλευε, τραγουδούσε και παράλληλα σπούδαζε σε τεχνικές σχολές και να γίνει μηχανικός στο εμπορικό ναυτικό. 

Το ντεμπούτο του στη δισκογραφία το έκανε το 1957 καθώς τον είχε προτίνει στην Columbia ο στιχουργός Χρήστος Κολοκοτρώνης. Ηχογράφησε το πρώτο του τραγούδι με τη Γιώτα Λύδια “Είμαι γνήσια τσιγγάνα” σε στίχους του Κολοκοτρώνη και του Β. Καραπατάκη και ακολουθούν ακόμη τρία τραγούδια όταν και διακόπτεται απότομα η συνεργασία του με την εταιρεία. Εμφανίστηκε στο πάλκο με τον Γιώργο Ζαμπέτα και συνεργάστηκαν και δισκογραφικά. 

Το 1958 κατάτασσεται στο στρατό και όταν θα απολυθεί θα συνεχίσει ακάθεκτος πλέον ο δρόμο του. Αρχίζει η συνεργασία του με την εταιρεία Odeon. Εμφανίζεται σε παλιές ελληνικές ταινίες, είναι καλεσμένος στο παλάτι ή στην έπαυλη του Ωνάση. Με το Ζαμπέτα θα πάει και στο εξωτερικό. Δισκογραφικά συνεργάστηκε με τον Ζαμπέτα, τον Μπάμπη Μπακάλη, τον Γιώργο Μητσάκη, τον Γιώργο Μανισιαλή, τον Κώστα Βίρβο, τον Χαράλαμπο Βασιλειάδη, τον Θοδωρή Δερβενιώτη κ.α. Η μεγαλύτερη του επιτυχία είναι το τραγούδι “Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου”. 

Η τελευταία του δισκογραφική απόπειρα έγινε το 1980 ενώ η τελευταία του δημόσια εμφάνιση σημειώθηκε στην Κύπρο το 1990. Ο τραγουδιστής πέθανε στο σπίτι του στο Κερατσίνι, την 1 Ιουλίου 1996.